אופניים חשמליים וקורקינטים, החוק נכנס לתוקפו

רוצים ללמוד נהיגה? מלאו את הטופס...

חוק אופניים חשמליים וקורקינט רכיבה על אופניים חשמליים

חוסר המוכנות של משרדי הממשלה מתבטאים לא אחת בברדק, כשלונות יישום, בזבוז משאבי כספים ועוד.

לכן לא מפתיע כי גם כניסת חוק חדש, על תקנותיו לרוכבי אופניים חשמליים, קורקינטים חשמליים על סוגיהם, מביא עימו סימני שאלה רבים וציפייה לברדק אמיתי.

מאיפה כל הבלאגן התחיל? אפשר לומר כי מהיום בו המציאו את האופניים החשמליים, או מהיום בו נפגע לראשונה, והגיע לבית החולים, הולך רגל על ידי רוכב אופניים חשמליים. חלק יגידו שהבעיה התחילה ביום בו החליטו במשרד התחבורה לשים יותר דגש על חוקים ותקנות, מאשר להשקיע מחשבה ועשייה בשיפור תשתיות מתקדמות, כאלו שמתאימות לרוכי אופניים, קורקינטים חשמליים, ולמאה ה-21.

פיתוח תשתיות לרכיבה על אופניים יכלו לתרום ולהקטין מהותית את תאונות הדרכים המעורבים בהם אופניים חשמליים וקורקינטים, התניית חובה של מבחן תאוריה לא תורמת הרבה אם פקח שעוצר צעיר ללא רישיון לאופניים חשמליים , לא יכול לדעת אם הצעיר עשה תאוריה לאופניים. התניית ביטוח חובה לרכיבה על אופניים, ולו המינימאלי ביותר, יכלה לתרום הרבה להסדרת הרכיבה, אך גם את זה לא יישמו.

חוקי הרכיבה החדשים

אז מה בכל זאת יישמו? חובת לימודי תאוריה למי שאין רישיון, גיל מינימאלי לרכיבה על אופניים או קורקינטים חשמליים, חבישת קסדה, קנסות כספיים לרוכבים, ותקנות נוספות שכבר היו קיימות המתייחסות לכלים החשמליים עצמם.

רישיון לאופניים:

על מנת לרכב על אופניים חשמליים תצטרכו לעבור מבחן תאוריה המיועד לאופניים חשמליים (סימון A3).

את המבחן תוכלו לעשות בגיל 15.5 אך תצטרכו לחכות עד גיל 16 בכדי שתוכלו לרכב על אופניים אופ קורקינט חשמלי. אם עוד לא הגעתם לגיל 26, תשארו בינתיים "צעירים חסרי מנוע" (ואם אתם באמת צעירים, לא תבינו את הבדיחה הזו).

לפני פחות מחודש, ב-18.06.2019, עשרות אלפי תלמידים ניגשו לעשות מבחן תאוריה בחסות בית הספר, לאחר שלמדו את חוקי התנועה, לוח התמרורים לאורך שנת הלימודים.

רכישת אופניים

מלבד הקפדה על ידיעת החוקים ורכיבה בטוחה, עליכם לרכוש אופניים שעומדים בתקני משרד התחבורה:
  1. מהירות והספק אופניים: על אופניים וקורקינטים חשמליים להיות מוגבלים למהירות של 25 קילומטר לשעה. עם הספק מקסימאלי של 250 וואט.
  2. תאורה: אופניים צריכים להיות מצויידים במחזירי אור על הפדאלים (דוושות), פנס קדמי עם מאור לבן ופנס אחורי אדום.
  3. סימון: על האופניים להיות מסומנים בכיתוב "אופניים עם מנוע עזר".
  4. פונקציונאליות נסיעה: על האופניים לכלול ידית גז (מצערת) שמפסיקה את פעולת המנוע עם עזיבתה וחיישן המזהה פעולת דיווש. כמון שהכלי החשמלי חייב להיות עם פעמון או צופר, כזה שאיתו תתריעו על סכנה .

עזרי בטיחות, מה חובה ומה מומלץ

לאחר שעברתם את מבחן התאוריה, ורכשתם אופניים או קורקינט חשמלי, תצטרכו עוד כמה עזרים בטיחותיים חשובים- בראש ובראשונה, אם יש לכם שכל, תחבשו קסדה שתגן עליו, כזו שיש עליה גם מחזיר אור. לעומת עזרי בטיחות אחרים, קסדה עם מחזירי אור היא חלק מחוק החובה, אחד החוקים שייאכפו (או כך לפחות אומרים). עד כה חבישת קסדה כבר היית כלולה בחוק, ההבדל העיקרי בתיקון הוא שמה-01.07.2019 היא צריכה להיות עם מחזיר\י אור עליה.

ההמלצה שלנו להעזר לא רק בקסדה, שאתם רוכבים על כלי חשוף כמו קורקינט, או אופניים חשמליים, רצוי לרכוש ולחבוש מגנים על אזורים נוספים, בעיקר על הגפיים שנפגעים לרוב ועלולים להשבר מהמכות הכי קנטות ומעצבנות, כמו מעידה עם האופניים בגלל חצץ על הכביש .

חוקי הרכיבה

קניתם סוס, לבשתם שיריון, ואתם מוכנים לרכב אל האופק... אז אילו חוקים בכל זאת חשוב שתכירו?

גיל רכיבה על אופניים

אומרים שהאכיפה הכי רצינית בכל הנוגע לאופניים או קורקינטים עם מנוע עזר, תהיה לגבי גיל הרוכב, אל תהיו חכמולוגים ותרכבו לפני גיל 16, חבל שבגלל שלא התאפקתם, תקבלו עונש ולא תוכלו להוציא רישיון לאופניים בזמן, רישיון לאופנוע או אפילו רישיון לרכב פרטי, שיידחו לכם בגלל שלילה. (כן שלילת רישיון כוללת בתוכה את כל סוגי הרכב שניתן להוציא אליהם רישיון).

הרכבת נוסע.

לא, פשוט לא, אל תרכיבו חברים על האופניים שלכם, כבר היו מקרים לצערנו שנגמרו באסון, מעבר לעניין שזה לא חוקי, אתם תהיו אכולי רגשות אשם אם חלילה ייקרה משהו לחבר\ה שהרכבתם.

איפה מותר לרכב?

על פי החוק, אם קיים שביל מיועד, שנסלל לשימוש אופניים חשמליים או קורקינטים, אתם מחוייבים בראש ובראשונה להשתמש בשביל.
רק אם אין שביל ייעודי עליכם לרכב על הכביש, כמה שיותר צמוד לשול הימני.

קורקינט חשמלי על המדרכה קורקינט חשמלי על המדרכה- BIG NO NO!
אסור בתכלית האיסור לרכב על מדרכה המיועדת להולכי רגל! BIG NO NO! על מדרכה מותר לכם להוביל את האופניים לצידכם כאשר אתם הולכים ברגל, זהו!

עוד משהו שאולי לא הכי ברור וידוע- אסור לחצות במעבר חצייה כאשר רכובים על האופניים, מותר לחצות מעבר חצייה רק כאשר אתם הולכים ברגל ומובילים את האופניים לצידכם.

קנסות:

מעבר לשלילת רישיון, בחוק הוגדרו גם קנסות בסכומים שונים, שלא מובן כל כך איך יטילו אותם על צעירים חסרי ממון, אך כנראה שכך או כך הורי העבריינים ייצטרכו לשלם על טעויות ילדיהם.

אי חבישת קסדה תגרור עימה קנס של 250 ₪ , רכבתם על אופניים או קורקינט חשמלי מתחת לגיל המותר? אמא ואבא ייצטרכו להיפרד מאלף ₪. הרכבתם חבר? גם לזה יש מחיר של עד 1000 ₪ , אם דיברתם בטלפון בזמן רכיבה תאלצו גם להפרד מ1000 ₪ קנס.

אם אתם שומעים מוזיקה תוך כדי רכיבה, שימו לב שעליכם לדאוג שאוזן אחת תהיה ללא אוזניות, על מנת שתוכלו לשמוע א רעשי הסביבה, רכיבה על קורקינט או אופניים כאשר עונדים אוזניות בשתי האוזניים, תביא עימה קנס של 250 ₪.